Quantcast
Channel: My Regattas – BLUR
Viewing all 87 articles
Browse latest View live

Mellan Broarna Solo 2012

$
0
0

Click here to view the embedded video.


En dag för någon vecka sedan kom Bo Cederlöf förbi på bryggan i Långedrag. Han berättade att han hade haft en idé om att segla Tjörn Runt solo, men inte riktigt fått gehör för idén. Jag tyckte väl att vi kunde prova på söndagen efter det vanliga Tjörn Runt, lite informellt bara för att se om konceptet funkade.

Och det gjorde det!

Till sist blev vi nio båtar som samlades under Tjörnbron strax före 10:00 på söndagen. Helt ok med bara ett par dagars varsel. De flesta av oss var nog lite nervösa innan, men när man väl kom igång så var det precis hur kul som helst.

tr2012-16.jpg
Bo i sin Wasa 55 Långben. Bra soloseglarbåt som pinnar på utan massa folk på kanten. Ryktet säger att han seglat den solo över Atlanten ett par vändor?

tr2012-17.jpg
Lovartsklungan efter start. Härlig blandning!

tr2012-18.jpg
Kryssen söderut var klassisk. Det skulle vrida mot väst och öka. Lätt motström. Har vi hört det förut? Jag höll mig mellan öarna och var väl den som var mest sugen på högerkanten. Bo seglade lågt och fort längst ut i vänsterhörnet nere vid Älgö, så jag fattar inte hur han kunde komma tillbaka när det vred… De andra hängde på i mitt spår.

Det gick över förväntan att hålla fart på båten i 3-5 m/s. Jag hade valt att köra med vår heavy weather jib, som är lite mindre, men det funkade jättebra och jag lyckades hålla målfart under hela kryssen utom i de allra lättaste partierna. Även slagen funkade fint. De flesta körde jag utan autopilot, men det var kul att experimentera lite med den när man hade chansen. Att göra tighta slag invid öarna gör man nog bäst för hand i alla fall :-)

blur-solo.jpeg
Småkryss ner mot Dyrön och Åstol innan man kunde runda Tjörnekalv. Nu med sjysst ledning över Luffen som hade sett farlig ut ett tag men sedan tappat på slutet.

tr2012-19.jpg
Jag valde att gå innervägen via Klädesholmen, kumlet och Flatholmen ovan. Fegade lite med fock även om man antagligen hade kunnat köra code 0 på många av delsträckorna. Men jag hade inte lust att ta några risker.

Sedan vidare genom Kyrkesund. Saknade speakern och alla männsikor med snattror som kantade lördagens race. Men nu var det många glada tillrop från båtar man mötte och folk tittade förundrat när man kom farande alldeles ensam. Jättekul.

tr2012-20.jpg
Vid Björholmen var det spinnakersättning. Gick kanon och sedan var det en helt fantastisk segling genom Stigfjorden. 5-6 gippar som gick bra. De flesta i alla fall… Sedan nedtagning för att köra fock den sista biten. Jag har fått lite frågor kring hur jag hanterar den stora gennakern, och jag har försökt få med några pedagogiska sekvenser på filmen ovan.

tr2012-21.jpg
Målgång i Skåpesund. Lite segt på slutet utan vind

Så här ser den högst inofficiella resultatlistan ut. Grattis till leif och alla andra som kom till start.

1 A22 Finiekette, Leif Caspersson 05:08:00 1,096 05:37:34
2 Wasa 55, S-11, Långben, Bo Cederlöf 04:33:33 1,269 05:47:08
3 First 35, SWE-23, Elusive, Krister Gustafson 04:34:40 1,267 05:48:00
4 Luffe 40.04, SWE-4004, Josephine, Gunnar Ödman 04:28:35 1,323 05:55:20
5 Dehler 35, Aurora, Mats Andersson 04:36:00 1,290 05:56:02
6 Banner 28R, SWE-54, Azur, Michael Assarsson 05:09:36 1,166 06:01:00
7 J/111 SWE-69 Blur, Peter Gustafsson 04:19:19 1,399 06:02:47
8 Two Star 36, Niclas Caspersson DNF
8 Banner 28 HR, Madam Mim, Rolf Sörvik DNF

Från början såg jag detta lite som en utmaning, men det visade sig vara mycket roligare än vad jag föreställt mig.

Mycket lugnare än att köra med andra ombord och en härlig närvarokänsla. Men fortfarande intensivt både taktiskt och så klart hanteringsmässigt då det krävs framförhållning i allt man gör.

Jag hoppas att vi får chansen att göra om detta nästa år!

solotr12-1.jpg
Lite fler bilder från “media crew member” ombod på First 35 Elusive.

solotr12-2.jpg


solotr12-3.jpg

solotr12-4.jpg

solotr12-5.jpg

solotr12-6.jpg

solotr12-7.jpg


Höstknalten 2012

$
0
0

Click here to view the embedded video.


Årets Höstknalt i Långedrag blev en blöt och ganska blåsig historia…


Här är vi på väg mot start. J/92 Jalla startade 09:55:12 och är på väg söderut. Alla bilder från starten är tagna av Peter Pilups.

Höstknalten har ju varit en liten lokal tävling som har lockat några fler båtar varje år. I år var 34 båtar anmälda (skall jämföras med 18 startande 2008). Tyvärr var det många som stannade hemma då det kunde bli blåsigt. Till sist kom 26 båtar till start.


Mumm 36 Aero jagar. Startade 10:13:54.


Finn Flyer 36 Manix2 på väg. Startade 10:14:27, nästan 10 minuter före oss.


Och till sist är det vår tur. 10:24:18.


Fullt drag söderut. Rapporterna hade varierat mellan 9 och 12 m/s från VNV och det stod 10-12 när vi startade. Många hade tagit ett rev, men vi skulle falla efter start och dessutom så brukar det vara bra med lite extra power bland öarna. Lite på gränsen, men helt rätt beslut.


Fredrik Roos med fokus på trim.


Lång till båtarna framför. Lite kul att det var matchracingtävlingar i Långedrag hela dagen, och vår bana gick precis bakom startlinjen. Mycket action. Som det alltid borde vara i en seglarmetropol.


Hela gänget hikar. Det har ju blivit lite av en tradition att ta med lite blandat folk på det här racet, och jag annonserade ju för en vecka sedan efter gastar. Nu var väl halva gänget under 25! Superkul.

Och de som inte fick plats på Blur seglade med Dahljös Dominant och 2-3 andra båtar. Skulle tro att det var 10-talet nya gastar med idag som förhoppningsvis fortsätter segla med några av båtarna.

Vi som körde på Blur var:

Peter Gustafsson
Fredrik Roos
Patrik Måneskjöld
Tobias Bergqvist
Philip Carlsson
Victor Pilups
Anders Westberg
Gustav von Sydow
Alexander Scott
Simon Kindt

Tack alla!

En annan sak som var lite kul var att ett gäng av mina gamla kompisar från Chalmers var med med sina båtar. Normalt brukar de segla eskader denna helg och kalasa tillsammans. Nu körde de racet som en del av detta arr. Jättekul att fler upptäcker kappsegling.


Starbåtsseglaren Philip Carlsson på stor. Tuffaste jobbet ombord en sån här dag.

När vi kom ner till Valö så låg vinden stadigt på 12-13, så vi fick i ett rev innan vi kom ut på havet. Nu började sjön bli stökig också, men vi hade bra rulle ner mot Knalten. Nu var vi bra sugna på att bara falla av och surfa med vågorna in mot Lerkil eller något. Brant halvvind är ganska stökigt i de här vindstyrkorna.

Efter rundningen så blev det en kort kryss västerut. Först ett kort styrbordsben där vi hittade ett bra trim. Efter slaget mot NV så ökade vinden och vi hade som mest 15 m/s under ett par perioder. Nu var sjön riktigt stökig och vi hade svårt att få till trimmet. Men alla andra verkade ha ännu större problem och vi kunde nu plocka en hög med båtar.

Vi missade layline med 5+ meter och fick göra ett kort slag för att ta oss runt Vanguards grund innan vi kunde runda och segla norrut. TWA 90-110 är en snabb bog, men det hade varit ännu roligare att falla 30 grader och få plana iväg.


J/92 Jalla saknar delar av storen. Efter racet visade det sig att 5 båtar hade brutit, men ingen hade några allvarliga skador. Flera vände när man kom ut på öppet hav och upptäckte hur tufft det var. Bra beslut. Framförallt om det blåser 15 m/s och man sitter i en CB-66.


Wet, wet, wet… men alla var glada ändå. På den här halvvinden plockade vi Manix2 som var först av de lite större båtarna. Men vi kunde fortfarande inte se Dominant 105 Lady Godiva som ju är erkänt snabba när det blåser mycket.


Efter rundningen utanför Känsö så blev det plattläns in mellan öarna. 12-14 m/s, smala sund och hälften av besättningen nya är ingen bra kombination så vi körde på med fock. Precis som alla andra vi kunde se. Återigen längtade vi efter lite öppna ytor där man skulle kunna lufta gennakern.

Efter Kössö var det dags att svänga norrut mot mål, och vi såg nu att det fortfarande var långt kvar till de små båtarna i täten. Jaja, vi hade seglat bra mot de andra snabba båtarna.

Efter målgång så packade vi ihop snabbt och tog oss bort till LdSS där det bjöfs på ärtsoppa och punch i ett fullsatt klubbhus. Jättetrevligt. Och så blev det så klart prisutdelning. Eftersom racet hade gått så snabbt så blev det omräkning till korrigerad tid…


Och det visade sig att vi blev 2:a efter Anders Dahlsjö och hans gäng i Dominant 105. Det skiljde 30 sekunder korrigerat, vilket innebär att vi borde seglat 22 sekunder snabbare… Med tanke på hur mycket problem Anders hade (deras story här), medan vi inte hade något krångel, så var de definitivt värdiga vinnare. Stort grattis!

Full resultatlista.

Sammanfattningsvis en härlig och tuff dag på havet. Det enda vi saknade var en undanvind på öppet vatten.

Och ett bra arr av LdSS. Stort tack till Lennart, Göran och PeO. De pratade om att köra “Trubaduren” som ett liknade race i maj nästa år. Stay tuned.

Sista Chansen 2012

$
0
0


Idag var det Sista Chansen i Björlanda. Säsongsavsluting och avgörande i flera av cuperna. För vår del var det framför allt West Side Cup som stod på spel där vi i morse låg 2:a, 2 poäng efter Kyhlebäck/Larsson i deras välseglade First 40. De slog oss på Stora Oset och Hermanö Runt. Vi tog dem på Pater Noster Race och Tjörn Runt.

Nu skulle det avgöras…


Uppladdning innan start. Förutom ordinarie gäng så hade vi med oss Felix Pedersen, 13 år (längst till höger). Kul också att Mattias Bodlund kommer upp från Köpenhamn för att köra ett race på 15 distans. Visar att vi har något speciellt.

Som snabbaste båt i ett jaktstartsrace så fanns det gott om tid att testa segel, trim, och vinklar innan start.


Mikael Vesalas Cheetah 30 var redan överlägsen seglare i Liros SRS Cup Nord men det hindrar inte att de kommer söderöver för att visa vad de går för. De har slitit som tusan de senaste åren och är alltid farliga.


Man försöker lägga en bana med så mycket kryss/läns som det går, men då start och mål körs från tribunen så brukar det alltid bli sträckbogar i början och slutet. Första bogen blev TWA 100 för att halvvägs öppna upp till TWA 120. Perfekt för en code 0. Vi gick långt efter fältet, men bara en minut efter First 40 som vi kanske halverade avståndet till redan vid första rundningen.


Sedan så bevakade de oss hela kryssen. Så fort vi slog så slog de på oss. Rena matchracingen från start alltså. Och kryssfarten i dessa förhållanden är ruggit jämn. De går någon grad högre, men vi kanske gasar lite mer. Men det går inte att skilja oss åt på kryssarna.

Första länsen blev ganska odramatisk. First 40 hade problem, men gick ändå fort, och vi lyckades inte hitta någonting extra för att ta oss förbi. Men planen var att segla konservativt och inte ta för stora risker.

Andra kryssen blev ännu intensivare än de första. De bevakade oss stenhårt och såg till att vi fick segla i skitvind. Till sist fick vi till en split men då var vi i ofas med skiften. Det här verkade tufft…


Inför andra kryssrundningen så hade vi börjat komma ikapp båtarna framför. Nu blev det lite mer trafik i rundningarna vilket kanske kunde skapa möjligheter för oss att ta oss förbi?


Efter rundning och en bra sättning så var det dags att hitta ett eget spår. En av utmaningarna med jaktstart är ju att försöka passera 30 eller 60 båtar utan att fastna på sådana som vill bråka. Och det har vi varit ganska bra på i år där vi inte försatt oss i ett enda dumt läge.


Och mycket riktigt så blev det ett par “pile-ups” precis framför oss. Här kunde vi gippa bakom hela gänget och ta oss ut på högerkanten där det fyllde på med mer vind. First 40 hade problem med focken och kunde inte gippa, så vi fick ganska mycket separation.

När vi gippade tillbaka in mot länsmärket så var vi före dem. Inte mycket men tillräckligt. Det här blev tydligen en ganska stökig rundning med en del kollisioner, men vi kom igenom på ett bra sätt.


Nu var rollerna omvända. Vi försökte täcka lite löst på styrbord men ligga tajt på dem på den långa babordsbogen. Det gick ganska ok, även om de lyckades gasa ur det allra värsta läget. Just när de går på fart märks det att de är en ganska mycket större båt.

Vi kallade layline mycket bra och kunde rycka 3-4 båtlängder i sista rundningen.


Sedan var det bara en spinnakerbog i mål. Bakom oss var det bara Cheetah som hade bra drag, i övrigt låg fokus på att hinna ikapp båtarna framför. Det var långt fram till första kungan med Folkbåten, Expressen och en hög båtar till men det fanns inte en teoretisk chans att hinna ikapp dem.

Till sist var vi en meter bakom X-99 eXilia i mål och hade fått in Cheetah mellan oss och Firsten. Bland de större båtarna var återigen J/97 först. Enligt mina kalkyler så saknas det en poäng för att vinna West Side Cup… Tufft.

Det skall bli mycket intressant att se de korrigerade tiderna från det här racet. Det snackas ju om att jaktstart gynnar de stora båtarna, men så var det definitivt inte i dag. Med tanke på detta så var vi mycket nöjda med vår insats och det hade varit svårt att göra det särskilt mycket bättre.

I vilket fall, stort grattis till Folkan och de andra båtarna i topp. Och tack till BKSS för ett bra race.

1 Nordisk Folkbåt Göran Börjesson 0.968
2 Express Mikael Karlsson 1.114
3 Cumulus Johan Söderberg 1.104
4 Omega 30 Hans Caspersson 1.118
5 J/97 Ulf Jacobsson 1.224
6 Dominant Race Niklas Öberg 1.157
7 Acent Johan von Otter 1.037
8 X99 Team eXilia 1.254
9 J/111 Peter Gustafsson 1.399
10 Cheetah 30 Mikael Vesala 1.31
11 First 40 Larsson/Kylebäck 1.387
12 Späckhuggare Claes Edström 1.054
13 X-332 Martin Hansson 1.215
14 Cumulus Olof Zachrisson 1.104
15 Farr 30 Peter Lundgren 1.348
16 Accent Johan Lindstedt 1.037
17 cumulus Magnus Fredriksson 1.104
18 SwedeStar 370 Stefan Möller 1.281
19 First 35 Carl Turén 1.295
20 First 35 Krister Gustafson 1.295

Alla resultat här.


Hemseglingen blev grädde på moset. Upp med gennakern och stadigt 10 knop hem till Långedrag. Nice! Helst hade man bara velat fortsätta söderut…

Marstrand Winter Sail Race 2012

$
0
0


Här kommer lite bilder från helgens race i Marstrand. Otroligt kul med tajta race inne i Marstrands hamn och bas på Marstrands Havshotell. Stort tack till Pär Bäck, Markus Danielsson och alla andra som var med och arrade.

För er som är sugna så finns det 4 båtar att hyra till Frostbite nästa helg. Kontakta markus@nesl.se.

Fler bilder finns på Facebook.



Hur det gick? Ganska OK, men det var för många missar för att det skulle bli en snygg serie…

Stora Oset Race 2013

$
0
0

storaoset2013-3
Vilket väder. Fönvindar från NO på 8-10 m/s och 25 grader varmt på havet. Klart vatten och rekorddeltagande med 42 startande. Var vi i Medelhavet eller Sverige? Alla bilder från vattnet: Pia Magnusson, Torslanda Tidningen.

storaoset2013-4
Stora Oset har vuxit stadigt över de senaste 5 åren och är ett bra första race för att komma igång. Vi var inte riktigt fulltaliga, men det skulle inte bli några problem.

Kass tajming i starten, så vi var rejält sena. Brant halvvind till första märket. Fick gå lågt och fort för att inte fastna bakom klungan. Lyckades faktiskt gasa runt hela gänget och hade en bra lucka till IMX-40 Gertrud, Finn Flyer 36 manix2 och Mumm 36 Aero som var de snabbaste båtarna bakom. Upp med gennakern och en lång läns söderut på ostsidan Björkö. Mycket action precis innan rundningen med stort jollerace i Hjuvik, färjor och mycket trafik runt märket.

Sedan buskig sträckbog upp genom Kalvsund innan vi kunde falla av och sätta den mindre/planare A5-gennakern. Vi nådde inte riktigt Stora Pölsan men gick lågt och fort i 10-12 knop 3/4 av vägen innan vi tog ner. Nu hade vi en rejäl lucka till Manix2 som var tvåa på banan. de tog in lite på kryssen genom att gå längre västerut (ström?) och hantera skiften bättre. Men på målrakan, som blev en lång halvvind, in till Björlanda så drygade vi ut igen.

Vid målgång såg det bra ut mot de båtar som vi kunde se. 23+ distans på 02:58:35 var ju snabbt i alla fall. Men det fanns ju duktigare seglare som trivdes bättre på kryss och långa sträckbogar i lite mer vind…

storaoset2013-14
Superkul att Stefan Möller tog hem stora klassen med sin SwedeStar 370 Stella. Jag visste att det var något på gång när de var den enda båten som hade “battleflags” hissade när vi kom till Björlanda. Stefan är ju den som sköter resultatrapporteringen i West Side Cup som nu borde se ut som resultaten i stora klassen:

1 SwedeStar 370 Stella Stefan Möller 1.247 03:15:46 04:04:07
2 J/111 Blur Peter Gustafsson 1.37 02:58:35 04:04:40
3 J/97 Jesus For Life Ulf Jacobsson 1.224 03:20:25 04:05:19
4 Finnflyer 36 maniX2 Hans Granhed 1.343 03:04:46 04:08:08
5 First 35 Elusive Krister Gustafson 1.282 03:13:37 04:08:13
6 X-332 X3M Bertil Rohlén 1.23 03:22:49 04:09:28
7 First 35 Nausicaa Carl Turén 1.28 03:15:14 04:09:54
8 Mumm 36 Aero Roger Ahlqvist 1.336 03:07:28 04:10:27
9 X-412 PrimeX Jan-Olof Nilsson 1.309 03:12:25 04:11:52
10 X-99 Exilia Team Exilia 1.253 03:21:53 04:12:58
11 IMX-40 Gertrud Dan Loven 1.371 03:05:58 04:14:58
12 First 35 Rebellion Carl Fjällman 1.281 03:19:14 04:15:13
13 First 40.7 Flyer Hans Arthurson 1.34 03:12:08 04:17:28
14SH Dehler 39 SQ Sjöglans Sture Smith 1.337 03:13:23 04:18:33
15SH Dehler 34 SV Trindy Jonas Kjellberg 1.280 03:22:13 04:18:50
16 J/92 Jalla Andreas Rejvik 1.246 03:28:37 04:19:56
DNC Bavaria 38 match Draklunne Mattias Wilson 1.312 DNC
(Sjöglans och Trindy seglade i shorthandedklassen)

Alla resultat här.

oset13-Hans-Caspersson
Vinnare av lilla klassen och totalen blev Hans Caspersson i sin Omega 30 Lova. Svårslagna när det blåser.


storaoset2013-1

storaoset2013-2

storaoset2013-5

storaoset2013-6

storaoset2013-7

storaoset2013-8

storaoset2013-9

storaoset2013-10

storaoset2013-11

storaoset2013-12

storaoset2013-13

storaoset2013-15

storaoset2013-16

storaoset2013-17

Pater Noster Race 2013

$
0
0

pnr13b-1
På väg västerut efter start. Åke Fredriksson tog bilden och här finns fler bilder från starten.

Kanonfint seglingsväder i lördags. 7-9 m/s från NO vilket verkar vara vindriktningen som gäller i maj. Vi startade sist i jaktstarten men fick möjlighet att spana in alla båtar som drog iväg.

pnr13-1
Kul med tre J/70 i startlistan. Med 6 båtar var det lika många J/boats som X-yachts i startfältet. Bara First samlade fler båtar.

pnr13-2
Ännu en spektakulär start. Ganska många vurpade i den byiga länsstarten. Vi gjorde en bra start och frog iväg med fullt tryck. Sedan kändes det som att vinden avtog något när vi kom ut mot Pater Noster-skären. Jämn segling med Xp 38 Blues som gick fort på undanvinden. Vi hade lite edge i byarna, men hade svårare att matcha dem när det dojade ur. Efter att ha skiftat plats ett påar gånger ledde de med någon båtlängd när kryssen över Marstrandsfjorden började.

Vi gick lågt och fort för att komma om dem i lä, och tog successivt in avståndet. Lite tur med några skift på kryssen upp mellan öarna gjorde att vi tog dem och sedan försökte vi hålla oss längre norrut där vi tyckte att det lyfte bättre. Vi seglade hyfast, men hade svårt att ta in något på båtarna framför.

Kryss upp i Hakefjorden där vi, Blues och Manix2 provade lite olika varianter. Inga stora skillnader även om Tjörnsidan antagligen var lite gynnad. Efter två halvvindsben mittmitt i fjärden där vi kom ifatt klungan så var det en seg kryss i mål.

Tätbåtarna var långt före och både Salona 37 Feelgood och Cheetah 30 seglade banan snabbare än oss. Osäker på var vi tappade all tid. Låg på target och gjorde inte så många misstag. Fast å andra sidan har vi aldrig lyckats bra i just det här racet. Jag vet inte vad det är…

Nåväl, vi hade en bra fight med Blues i alla fall.

Alla resultat här.

pnr13-3
IMX-40 Gertrud med Dan Loven måste ha missuppfattat sin starttid och drog iväg en kvart för tidigt. Borde kanske anat oråd när många långsamma båtar cirkulerade i startområdet?

pnr13-4
Bäst på hela dagen var nerseglingen till Marstrand. Upp med gennakern och stadigt 10-12 knop i strålande solsken. Simon, som körde fördäck, verkar i alla fall njuta.

Pantaenius Bohusracet 2013

$
0
0

Årets Bohusrace var nog det svettigaste race vi gjort. Någonsin. Alla kategorier.

Hög intensitet rakt igenom, massor av segelbyten och utmanande väder gjorde att man inte kunde slappna av någonstans. 10 minuters sömn eller en snabb matbit. Annars 100% racing från start till mål. Och vi är supernöjda med både fart, taktik och vår disposition av racet.

Vi hade från början bestämt oss för att segla konservativt. Inga flyers eller chansningar, utan vi skulle lita på vår båtfart och göra så få misstag som det gick. Vi var också överens om att ta ut så nära 100% av båten som det gick, även om det skulle innebära tunga segelbyten och mycket jobb.

Eftersom vår start gick 16:00 så hade vi gott om tid att ladda under dagen. Mycket vila och en sen lunch innan vi tittade på det senaste vädret. Som väntat en lång kryssbog söderut, i lätta till moderata vindar. Sedan lite osäkerhet kring vindstyrkan på Marstrandsfjorden.

bohusracet13-8
Minuterna före start var det mycket lätt, och de flesta linade upp för en babordsstart med fart, så också vi. Men med en minut kvar så ökade det och vred och plötsligt var styrbord ett gångbart alternativ. Foto: Search Magazine.

Ny taktik och en snabb ompositionering…

bohusracet13-1
…innan vi prickade babordsbojen på skottet och kunde slå direkt. Nice! Bakom oss blev det stökigt med många båtar vid bojen. Foto: Bo Bergqvist.

bohusracet13-9
Vi kunde gå lågt och fort och fick snabbt en lucka till båtarna bakom, närmast de två Farr 30:orna, 1-ton Sapphire, Xp 38 Blues och Snubbler och 2-3 båtar till med bra fart. Foto: Search Magazine.

00-uddevalla
Taktiken var ganska enkel. Hitta puffarna och hålla fart. Lite tur och bra call från Pelle så hade vi 250 meter till nästa båt när vi kom till Uddevallabron. Fanns det ett spurtpris?

01-strangenas
Tidvis svårseglat söderut, men vi höll oss till den konservativa strategin att hålla till vänster för att undvika ström och det höga Orist-landet.

02-halsefjorden
Ganska snart kom vi in i en bra rytm och ökade avståndet bakåt. Class 40 Solo hängde med bra, och det var tidvis jämt mot de två Xp38:orna, Farr 30 och Elan 40 Alice som hade börjat segla upp sig.

bohusracet13-2
Neråt Tjörnbroarna blev det återigen lätt och ganska buskigt. Foto: Christer Sörvik.

03-bratton
Men vi lyckades hantera passagen på ett bra sätt.

04-berga
Vi var lite sugna på vänsterkanten (eller Sverige-sidan som Tjörnborna säger) där det lyfte fint för babord, men ganska snabbt gick vi över till en klassisk Tjörn-runt taktik. Vi bytte också från lätta focken till hårdvindsfocken, som funkar fint från 10 knops vind när man seglar shorthanded.

Rent generellt hade vi mycket bra fart på hela denna sträcka. Från start till Hätteberget så seglade vi snabbare på två än vad polaren säger att vi skall göra med full besättning. Lägre besättningsvikt hjälper så klart i lättvind, men även i 4-5 sekundmeter när vi behöver folk på railen lyckades vi hitta ett bra trim.

05-dyron
Nästa kluriga passage var Rönnäng, där det lättade ur igen. Byte till lätta focken för sista sträckan ut till Hätteberget. Vi rundade tillsammans med Express 40 Solo som hade ångat ikapp på den lite öppna sträckbogen ut till fyren.

Vi visste att vi hade seglat bra i klassen och ledde också. Nästan 3 minuter till Xp 38 Snubbler och 13 till Elan 410 Alice,

På kul så har jag jämfört totalplaceringar och sträcktider (korr) med Xp38 Snubbler som ju totalvann.

Rundning Hätteberget
37 J/111 09:47:46
40 XP 38 09:50:24 00:02:38 efter totalt

06-norrut
Nästa utmaning var undanvinden norrut. Vi visste att det stod mycket ström och att det skulle vrida på SO under natten. Så det var inget svårt beslut att ta en babordsbog ut i havet. Vi seglade nästan jämt med Solo och vi dånade om båtarna i klassen före.

Vi gippade till styrbord utanför Måseskär, men sedan kom vriden mycket snabbare än vad vi och många andra trodde. Mer vind ledde också till högre fart (i något läge snittade vi 13 knop + 3 knops ström) vilket gjorde approachen till Fjällbaka brantare än vad vi hoppats på. Cheetah 30 och Snubbler hade gippat tidigt och tjänade bra på det. Men vi hade ändå avancerat totalt och var nu 12 totalt med bra kontakt till täten.

Rundning Fjällbacka
6 XP 38 07:12:58
12 J/111 07:36:24 00:23:26 efter totalt

07-fjallbacka
Passagen i Fjällbacka blev otroligt slick. Code 0 in från syd, kort bidevind med fock in mot Valön, sättning av den stora länsgennakern, två gippar och full gas norrut på den väg som vi hittade för ett par år sedan. Då var vi ganska ensamma här, men nu drog vi med oss ett 30-tal båtar med spinnakers. Kul. Och så var vi förbi Solo igen :-)

bohusracet13-3
Att det är så mycket båtar runt omkring gör Bohusracet till en otroligt intensiv segling. När man seglar nära andra båtar så ger det en helt annan nerv och det blir banseglingstempo hela tiden. Och det som är mest otroligt är att man orkar med det..

bohusracet13-4
Sträckan upp till Strömstad var relativt händelselös. Vi hade lite svårt att hitta rätt konfiguration när vi gick innanför Stangen. Gick från A2 till A0 till A5 vilket tog på krafterna, men vi tappade bara 100 meter. I efterhand skulle vi gått lågt med A2 utanför Stangen och sedan skurit in med A5. Foto: David Elmlund.

bohusracet13b-1
I Strömstad hade vi hämtat in en del på Snubbler och låg nu 10 totalt. Idel duktiga seglare i topp och bra mix mellan de olika klasserna.

Rundning Strömstad
4 XP 38 03:58:47
10 J/111 04:08:56 00:10:09 efter totalt

08-koster
Bra läns mot Norge och rundningen av Tresteinerne. Prickade skiften och tror också att vi hanterade strömmen bra. En snabb lunch (eller kallar man det pastafrukost?) innan rundning.

bohusracet13-5
Här passerade vi också de mindre båtarna som Accenten Oscar.

Rundning Tresteinerne
2 J/111 01:13:18
4 XP 38 01:51:31 00:38:13 efter totalt (felrapporterat?)

2:a efter Cheetah 30 som hade gått som tåget på länsen. Men vi visste att vi hade edge på dem på kryssen söderut. Vi hade slagit dem med 40 minuter på första kryssen och skulle kunna göra det igen… Nu gällde det bara att orka hela vägen in i mål.

För kryssen söderut så stod valet mellan att gå ut i vänsterhörnet för att få medström från Glomma och sedan söka strömlä genom att kryssa längs ostsidan av Kosterfjorden söderut. Alternativet var att gå höger för att möta det skift mot syd som prognoserna utlovat. Vi gick in i gruset och upp mot Koster och fick väl 5-10 graders skift och bra sjölä. Vi hade inga bra referenser men tror inte vi förlorade något i alla fall.

09-kryssaande
Vi bytte sida vid Stangen och prickade ett par bra skift. Sedan ökade vinden och det blev pinkryss in genom skären för att runda vid Ulhholmskalv.

Rundning Ulhholmskalv
1 J/111 05:31:55
3 XP 38 05:38:30 0:06:34 efter totalt

Först!!! Före Oskarssons i Accenten och Snubbler (vår rundningstid blev 10 min fel i SMS). Sjysst att trenden höll i sig efter den halvkassa länsen och att vi förbättrade vår tid för varje rundning. Och vi hade hanterat Kosterfjorden på ett bra sätt.

Nu handlade det bara om att orka ända in i kaklet. Kryssen fortsatte ner till Hamburgsund där det lättade ut och vred till väst. Det blev aldrig bleke, utan vi kunde snabbt skifta växel till lätta focken och sedan code 0 för att ånga på söderut.

Så här i efterhand hade vi inte kunnat segla sträckan snabbare och vi gjorde ett bra jobb mot båtarna runt omkring. Så när vi såg rundningstiderna så blev det en kalldusch…

Rundning Mjölskärsfyr
4 XP 38 05:03:04
21 J/111 05:55:26 00:52:22 efter totalt

Snubbler seglade alltså sträckan på 3:51:00 vilket år 11% snabbare än våra 4:17:00. WTF. I efterhand förstod vi att bakomvarande båtar hade fått västvridet mycket tidigare och kunde sträcka medan Solo, vi och några till fick slita hårt. Ett alternativ hade varit att gå ut i havet för att möta vridet, men Solo som gjorde detta hade exakt samma seglade tid som vi. Så det var ingen bra strategi.

bohusracet13-6
Full fart ända in i kaklet. Även om målsträckan bara var en halv distans så skall stora gennakern upp. Foto: Bo Bergqvist.

Sammanfattningsvis ett jättekul race, och vi var extremt nöjda med vår insats. Eller för att citera min fantastiks co-skipper Pelle Pedersen:

Tack för ett jävla gött race! Jag tycker vi kan, med största ärlighet, säga att vi gjorde vad vi kunde och kämpade järnet! Sällan eller aldrig har jag varit så nöjd utan att ha vunnit!

Och så några ord om J/111. När jag valde ersöttare till J/109 så ville jag åstadkomma en båt som både var snabb på undanvindar (lätt, stora gennakers, potential att plana) men som kunde prestera bra på kryss eller sträckbogar i lättare vindar. Det är ju ofta då som skärgårdsrace avgörs, och avstånden blir snabbt stora när bredare båtar “sitter fast”. Och efter det här racet så tycker jag att båten har levererat på alla punkter. Lär vi oss bra att kryssa shorthanded i 8 m/s och skvalpsjö så kan vi bli riktigt farliga :-)

bohusracet13-7
Som så många gånger förr, var hemseglingen nästan det bästa på hela helgen. Grym läns i 7-9 m/s, toppfart på 15;22, sol och 5 timmar från Smögen till Långedrag.

Stort tack till Pär Bäck, SSVÄ och alla som hjälper till att göra Bohusracet till Sveriges coolaste race.

Och tack till GVA som stöttar oss på ett fantastiskt sätt.

Hermanö Runt 2013

$
0
0

hr13-1
Det blev ett mycket omväxlande Hermanö Runt. Sol, regn, kuling, stiltje, massor av segelbyten och bra action. Alla bilder Allan Förberg om inte annat anges. Allan, som väl är mest känd från skota.se som var föregångare när det gällde att skildra segling på nätet. Nu skriver han bra artiklar om långsmala båtar. Kul att träffas på Käringön av alla ställen. Och tack för bilderna.

Vi valde att samlas på Käringön eftersom vi startade sist av alla båtar, strax efter 13:10. Vid vind över 7 m/s så skulle vi alltså segla den 21 distans långa banan med 7.4 knop i snitt.

Vinden hade ökat långsamt under förmiddagen, och när vi stack ut vid 11:30 så låg den stadigt på 10 meter med toppar på 12. Lite kryssträning på Käringöfjorden med full stor och hårdvindsfocken. Kändes sjysst. Sedan satte vi gennakern för att kolla att allt var rätt packat…

hr13-12
Och ganska direkt var det full gas nerför några sköna vågor. Stadigt 15 knop och en topp på 19. Nice!

hr13-13
Sedan in i startområdet för att kolla in startrakan. Länge trodde vi på full stor, men när fronten slog till så var det bara att ta ett rev. Foto: Filip Erenstedt som har massor av foton från starten här.

De flesta båtarna kom iväg ok, med lite varierande segelsättning och förmåga att hantera den ökande vinden. När vi startade så kom det stadiga 13 m/s och upp till 16 i några tryckare (har en spik på 20). Hanterbart, med mycket svårt att se någonting på grund av kraftigt regn. Sedan kom det åska också, och i kombination med en tajt kryss ut mellan öarna så blev det hyfast dramatiskt.

Vi hade i alla fall bra speed och hämtade in bra på båtarna framför, IMX-40 Gertrud, Xp-Blues och Finn Flyer 36 Zlatan som vi skulle få jaga hela varvet. Tyvärr dojade det ut ganska rejält precis före rundning och vi fastnade i gammal sjö. Här tappade vi en del av det vi hade tagit in. Men vi hann i alla fall byta till den stora gennakern som kom upp snabbt när vi svängde norrut.

Sjysst undanvind där vi kunde börja plocka båtar. Jaktstart är kul, men det kräver lite tänk om man skall segla om +60 båtar på en bana som i stort sett bara innehåller sträckbogar :-)

hr13b-1
Två olika koncept. R-båt och CB-66. Bojen vid Oxskär hade drivit iväg cikla 500 meter mot nordost vilket gjorde det lite trixigt att hitta rätt vinklar “bakom” ön.

hr13b-2
J/70 samlade egen klass.

hr13-2
Här kommer hela fältet på väg mot Hermanö Ränna. Det måste vara en syn för intet ont anande semesterfirare.

hr13-3
Gertrund före Manix2 på väg in i rännan. Båda seglade stabilt men vi lyckades trots plattläns knappa in en del.

hr13b-3
Zlatan hade stjärnspäckad besättning med Johnie Berntsson på trim. Vi såg ju båten på Martsrand Big Boat första gången, och nu har de fått upp farten. Blev tvåa i stora klassen sekunder före oss. Snyggt seglat.

Tricket att segla “wing-on-wing” med gennakern funkar (överraskande) bra när man skall plattlänsa i smala sund och inte kan skära. Vi körde ofta så på J/109, men med stora gennakers så kan det bli lite väl häftigt ibland.

hr13-5
Trångt om utrymmet. Men alla tar hänsyn och det fungerar förvånansvärt bra.

hr13-4
Och här kommer vi. Jagandes. Vid gullholmen kändes det helt ok med kontakt med båtarna framför. Vi valde medium-focken för kryssen i havet men insåg ganska snabbt att 5 m/s och gammal sjö krävde lättfocken. Då hade vi redan tappat vårt spår mot båtarna som sträckte i lovart. Gartrud rann också iväg på ren fart. Vo såg redan på träningen i våras att de har bra edge i lättare vind och gammal sjö, när vi saknar power.

Vinden hade bnu vridit förbi S till SSW och flera båtar sträckte till märket som flutit iväg norrut. Det låg nästan 1.5 distans längre norrut än förväntat. Accenten Oscar som var först i fältet hade förseglat sig och fick sätta spinn för att segla tillbaka till märket när de fick syn på det. Frågan är hur man kan förankra märken här ute, eller om man bara skall köra längs Hermanö. I år hade det gett en sjysst kryss i stället för två sträckbogar.

I samband med rundningen så plockade vi First 35 Kwanza som alltid är bra, sedan Blues och Zlatan. Nu kändes det bra. Om det inte hade varit för Gertrud som var försvunnen tillsammans med Omega 30 Lova som var hela havet före resten av de mindre båtarna. Jaja, bara att segla fort eftersom det skulle bli omräkning av tiderna. Sjysst (men alldeels för kort) läns österut efter Måseskär innan vi bytte till code för en sista spurt upp till Käringön.

hr13-6
Gertrud tog line-honours men Lova knep totalen eftersom det blev omräkning. Vi var trea i mål me

hr13b-4
Hejaklack.

hr13-7
Prisutdelning. Prisbordet byggt av ölkartonger och ett optimist-centerbord. Jag gillar den spontana och lättsamma inramningen av Hermanö Runt, mycket tack vare Hans Abrahamsson som är eldsjälen som får det att fungera.

Alla resultat här.

Stort tack till Hans och gänget bakom racet. Det enda som är tråkigt är hamnplatserna på Käringön, som bara blir svårare för varje år. Att inte kunna få en vettig plats vare sig innan eller efter race känns lite tråkigt och förtar en del av stämningen. Men det finns väl ingen enkel lösning…


Soloseglarlördag

$
0
0

Idag blir det soloträning…

Långedrag – Måvholmsbåden – Trubaduren – Hätteberget – Trubaduren – Måvholmsbåden – Långedrag = 55′ med en sjysst läns/kryss i havsbandet.

Soloträning Marstrand T&R

$
0
0

solopractice13-2
Hätteberget nästa. 13-14 knop stadigt på loggen. Solo. Det blir inte bättre än så här!

Click here to view the embedded video.


Ingen verkar ha tid att kappsegla i september, så jag fick inte ihop någon besättning till GKSS Septembersegling. Att segla solo med gennaker i skärgården var inget alternativ, så jag lade min egen träningsbana i stället: Långedrag – Trubaduren – Hätteberget – Långedrag. Nästan 50 distans och med SSO så skulle det bli en klockren reach – läns – kryss.

solopractice13-1
Start i Långedrag med code 0. Lite trassligt i starten men sedan tuffade det på bra ut förbi Böttö där det blev för brant. Ett bekvämt segel, men relativty tungt att hantera när det blir för brant i 7-8 m/s. Framförallt i en trång farled. Antagligen lönar det sig att gå på fock tidigare.

Men nu var man i alla fall uppe i varv.

Sedan en sträckbog med fock ner till Trubaduren. Stökig sjö, men bra speed. Jag har polarerna för full besättning som referens, men på vissa bogar så behöver man verkligen folk på kanten. Nu blåste det 8 m/s men det fungerade förvånansvärt bra. Dessutom så styrde autopiloten mycket bra så jag kunde fokusera på trim och att städa på fördäck.

Vid Trubaduren var det dags att dra norrut. Sättningen av A2-gennakern på 130 m2 gick bra. Jag tog det lite lugnare då sjön var stökig och det var dumt att riskera något. Sedan full gas västerut. Här lade jag ganska mycket tid på att hitta rätt läge där båten planade men utan att gå för högt och riskera broach. Utan besättning är ju båten både lättare och vekare, så vinklarna blir annorlunda.

Det svåraste var faktiskt navigationen. Jag hade svårt att få autopiloten att styra snabbt/bra så man fick vara snabb på att kolla layline till Hätteberget. Inga långa analyser här inte… Att äta var inte heller att tänka på…

Kallade layline en halv distans för sent (eller så var det strömmens fel), men det blev ganska ok.

Nu hade vinden ökat till 9-10 m/s och jag var lite nervös för gippen. Men det gick bra. Jag gör den på samma sätt som i den här filmen, men det blir lite delikatare när det blåser 10 m/s och vi kör 14 knop.

solopractice13-3
Efter gippen kom vågorna mer akterifrån, och dessutom tvingade jag mig att segla högre för att pricka Hätteberget (det skulle ju vara träning under race-liknande förhållanden). Fantastisk segling med 13-14 knop stadigt på loggen och några rökare på 16-18 knop. Man hoppades både på att det skulle öka lite till för att det skulle gå ännu fortare, och på att det skulle minska så att man kunde få ner den…

Nedtagningen gick bra och det var dags att kryssa söderut. Marstrandsfjorden i 9 m/s är tuff, och dessutom var den norgående strömmen kraftig, så beslutet blev att ta oss inomskärs för plattvatten och strömlä. Vinden avtog succesivt och det blev en fantastisk kryss ner förbi Källö Knippla och genom Kalvsund.

solorippinback-1
En fantastisk dag där man har lärt sig mycket.

Så här dagen efter kom jag knappt upp ur sängen på grund av träningsvärk.

Frostbite 2013

$
0
0

frsotbitej7013-1
I helgen seglade vi Frosbite i Marstrand. Det är ju ett race med långa traditioner, och jag har varit uppe och fotat ett par gånger, men jag har aldrig seglat. I år seglade vi i J/70-klassen som samlade 5 båtar. Foto. Filip Silfverhielm (som har tagit fler bilder i slideshow nedan).

Det var jämn racing och till sist fick vi lite ordning på trimmet och kunde få in en 1:a och en 2:a efter lunch. Slutade till sist på 3:e plats med bra häng på toppbåtarna. Det får väl anses ok. Kul var det i alla fall. Vann gjorde J/80-veteranerna med Mårten Källman i spetsen som fick sin helt nya båt levererad till Marstrand. Sjysst känsla att få spika och sedan åka hem med sin nya båt på släp. Resultaten här.

frostbite2013
Tyvärr blev det ingen racing på söndagen då det blåste 16 m/s och 21 i byarna. Vi bar ute och kikade i södra inloppet, men det kändes dumt att utmana ödet…

Det kändes ju lite passande att vi avslutade året på samma sätt som vi började det – med vintersegling i Marstrand.

Færderseilasen 2014 | video

$
0
0

Här kommer lite klipp från Færdern. Sjukt kul undanvind efter starten. Kolla in 02:30 där vi dånar förbi en kappsejsad F18 och en träbåt för att strax därefter toppa 19 knop. Synd att fjorden tog slut sedan… Att segla in 20 minuter på en King 40 och ett antal X-41 på väg ut till Færder fyr kändes gött… även om vi inte kunde hålla dem på kryssen hem.

Efter Marstrand var jag lite orolig att vi hade tappat vår mojo. Men det hade vi inte :-)

Full rapport kommer inom kort!

More from our site

The post Færderseilasen 2014 | video appeared first on BLUR.

Blur wins R40 class at Færderseilasen

$
0
0

Some races are more special than others and attract sailors from far away. It may be for historic reasons, for great parties ort the number of boats on the starting line.

The Færder Race have all of those components, and that’s why wee ceep coming back each year, despite nearly 400 nm transport back and fourth.

It’s been dubbed ”the Worlds largest overnight race” with over XXX boats in many different classes racing a number of different courses; all starting in the middle of Oslo and finishing in Horten in the middle of the Oslo Fjord.

The bigger boats races 85 nm to Tristein, just outside the iconic Færder lighthouse, and the race usually provide everything from calm in the narrow Drøbak straits to offshore conditions out by the lighthouse. And everything in between.

The two J/111, Blur and Dacapo, where in the racing class R40 with four Xp-38, three Arcona 410, a couple of First 40 and a number of other fast boats. In total 41 of Norway’s and Sweden’s most competitive 40-footers.

The weather forecast pointed to a northerly 10-12 knots, possibly 14-16 in the evening, so it should be a fast race. Our routing indicated a finish around midnight and 01:00 saturday morning.

Friday morning greeted us with a grey sky and a few drops of rain. The wind we’re pretty much as forecasted, but as usually very puffy inside Oslo. We all remembered our famous chinese gybe in the same conditions just a few years ago:

But we shouldn’t make that misstake again!

The tricky part was to choose between A5 or the big A2 Whomper, as the wind went back and forth 30 degrees. We made a late call for the A5 and got a nice hole 20% down from the northern mark where there were a lot of boats including J/111 Dacapo. To leeward we had both Bavaria 42 Match Ille Moro (winner of many regattas in Norway) as well as Arcona 410 DAD Sportsware with UK sailmaker Anders Nordström. The race was on.

faerder2014blog-1

After the first few puffs we were slightly ahead of the fleet and peeled to the A2 Whomper and went for TWA 150 which tends to be the fastest angle in a blow. I was a bit worried at the start that we would be under-powered, but I didnät have to worry. There was plenty of power. We struggled as the wind shifted 20 degrees back and we had to go back and forth between soaking and planing modes.

fdr14-1

Every time there was a big puff we extended on the fleet.

The wind increased all the way down the fjord as we passed through the shorthanded fleet that started 10 minutes ahead. Most of them had blown out their spinnakers and where sailing with white sails. We picked a lighter spot for the gybe, and hit the mark at the perfect angle. The last stretch was amazing with 15 knots average and a 19 knots peak when we passed a capsized F18. Wow. The first leg took just under an hour and we were way ahead already.

We choose to go to J2 and then re-set the A5 for a fast reach down to Drøbak where we peeled back to the A2. We had some troubles since two of our spinnaker sheets were chafed during the first leg, so there was some quick maintenance needed. Dacapo choose a more westerly routed and caught up a little before we got in to the groove again.

Towards Filtvet it was straight forward. The current was with us, so we tried to stay middle or west where there was more pressure. A decent leg where we managed to keep the distance.

faerder2014blog-3

After Filtvet we had a decent lead. The first gennaker is a First 45 that started ahead. The red is J/111 Dacapo and Arcona 410 DAD is still at Filtvet.

faerder2014blog-4

We changed helmsman & trimmers to get some rest after an intense first part. Pelle and Magnus worked hard to stay in the curraent and also work the shifts. We had TWD ranging from 000 to 030, and managed to get the most of it while staying to the west of the fleet. We had some luck with the shifts getting around Fulehuk at the east end of Bolærne.

faerder2014blog-6

Then it got very light, but we sailed conservatively on rhumbline working the puffs that came along. We caught up with three of the X-41s, the King 40 Magic and a ILC-40. All of them started 20 minutes ahead. And now we couldn’t see the boats in our class, except for Dacapo with the red gennaker. Photo: NSF.

fdr14-2

We even used the code 0 for the last 200 meters to the Tristein mark.

faerder2014blog-7

Rounding Tristein the forecast was for 14-20 knots of wind. But it was alread evening and very light, so we didn’t trust the forecast. Started out with J1 but soon we had 12 knots of wind hand had to go to #2. Initially we managed to match the King 40 and the X-41s, but as the wind picked up we lost them. Photos: Mats Herding Solberg.

faerder2014blog-8

We stayed west and went through Bolærerna, pretty much the same way as everyone else. We tried to stay out of the current and the choppy sea.

faerder2014blog-10

Suddenly we had 20 knots and went to J3.5 just before it got dark (as dark as it gets in Scandinavia this time of year. I e you can still wear sunglasses). Pretty tough sailing, but we managed to sail to the polars. But we knew that the bigger boats were catching up fast in those conditions.

faerder2014blog-11

At the buoy in Åsgårdsstrand we met the boats from the shorter courses. Lot’s of Express and similar boats who got into a lot of trouble after rounding for the last upwind.

We had an Express dropping the rig just to leeward, several boats had torn sails, some went had to wind with engine and sails just flogging. It was chaos and carnage. But under a full moon it was kind of spectacular.

We worked hard all the way to finish and crossed the line just after 00:30. We knew we had done a great race, but not really sure how much the bigger boats had gained during the lass hours of upwind slog.

1 Blur J/111 Peter Gustafsson (CCYC) 1,075 11:22:40 (corr 12:13:52)
2 DAD Sprtswear Arcona 410 Anders Nordström (GKSS) 1,059 +02:29
3 Fortitude First 40.7 Erling B. Skallerud (Asker) 1,029 +03:56
4 First Tracks first 40.7 Svenn Erik Hansen(Drammen) 1,031 +08:58
5 Breezin Xp 38 Morten Gaarud (KNS) 1,036 +09:59
6 Ille Moro Bavaria 42Match Ludvig Daae (Bundefjorden) 1,048 +10:13
7 Venus Xp 38 Egil Norli (Fredrikstad) 1,035 +14:31
8 Dacapo J 111 Jørgen G. Heje (KNS) 1,062 +15:33
9 Flash V First 40 Erik Krister (Sandefjord) 1,050 +21:58
10 Xpronto Xp 38 Rune Øverås (KNS) 1,048 +25:56

Full results.

More from our site

The post Blur wins R40 class at Færderseilasen appeared first on BLUR.

Seapilot 2star Norge 2014

$
0
0

Under de sista 25 minuterna innan vi plockade gennakern vid Tristein utanför Færder fyr så snittade vi 12.7 knop och toppade 18. Det blåste 20-22 knop. Ganska sköna sekvenser med bara rorsman på däck!

Dagen började med en ganska stökig prognos. Mycket vrid och olika vindstyrkor, så vi visste att vi behövde vara aktiva. Banan gick från Skæløy i Oslofjorden, ner längs kusten till Jomfruland, över till Persgrunden och tillbaks till start. 140 distans fördelat på tre lika långa sträckor, men med helt olika utmaningar.

Vi var klart minsta båt i snabbaste klassen där vi skulle få fightas mot First 40 Godevenner, Elan 400S Turbo Elanor, X-442 PiXeline, X-50 Jokerman och ett antal andra bra båtar. Eftersom det med stor sannolihet skulle bli hård kryss på sista sträckan var vi tvungna att gasa på från start.

Efter lite trassel i starten kunde vi sätta A2-gennakern och gippa oss söderut. ganska snart var det vi, X-50 Jokerman och Hanse 540e Yoga som var i täten, och när de andra två missade ett märke så var vi först med bra distans bakåt.

Class 40 Solo och Elanor (som ju är lite av ett Open-koncept med stor formstabilitet) valde att gå högt på rhumbline med planare gennakers. Vi och PiXeline ville söderut (till det som borde vara en sydvästgående ström) och gick lågt och fort.

sp2s14-1

Vid Tristein tog vi ner den stora gennakern och gick för fock genom ett par rejäla byar innan vi satte code 0 och matade på söderut. Avstånden bakåt såg bra ut, men både Solo och Elanor gick som skott uppe i lovart.

Efter 3/4 av etappen lättade det ut rejält och till sist blev vi liggande. Ett par båtar 200 meter längre fram gled iväg, likson Solo och Elanor, men sedan var det parkeringsplats för hela vår klass och några av båtarna i starten före. Man såg på AIS hur luckan framåt bara växte och sedan såg man även båtarna när de kom ut efter rundning. Extremt frustrerande att inte kunna göra någonting… Nåväl, när det till sist fyllde på i ett par rejäla åskbyar så var det omstart där vi på nytt fick ta upp fighten med de större båtarna.

sp2s14-3

Efter rundning så seglade vi aktivt och var bra med när gennakern kom upp igen (sa jag att det var vridigt) och hämtade in något på Jokerman, Godevenner och PiXeline. Men precis som i prognosen vred det emot och ökade under natten. Så det blev en lång sträckbog i 10-11 m/s med lilla focken och ett rev. Inte riktigt vårt favoritföre, men vi ångade på ganska bra.

Efter Persgrunden var det kryss norrut som gällde. Tidvis upp till 12-13 m/s och en djävulsk sjö där vi stoppade i varje våg. Hittade till sist ett gasläge där vi gick fort, men det var fruktansvärt obekvämt. Vid ett tillfälle tappade jag fotfästet när jag styrde och föll ner i brunn och slog i axeln. Fan också. Jag skall aldrig havskappsegla mer…

Men som alltid så går solen upp, vinden lättar och man får en kul duell in mot mål med en Xp-38. Livet återvänder.

Med rejält ont i axeln och ett andra ben som utlovade 90 distans brant sträckbog så beslöt vi att sova på saken.

sp2s14-4

Vi valde att prioritera Bohusracet och inte riskera min axel. Utgick därför från andra etappen och tog oss söderut. Känns alltid tråkigt att utgå, men nu fick vi i alla fall segla den tuffare etappen och (i alla fall tidvis) fått visa vad vi kunde.

sp2s14-5

I stället blev det en lugn midsommarafton i Havstenssund med fokus på återhämtning och sömn. Nästa helg smäller det igen!

sp2s14-6

PS. Tycker det är grynt att gänget på Seapilot har tagit över sponsorskapet. Det är ett grymt arr som går hand i hand med de produkter som Seapilot och True Heading levererar. Superkul!!!

More from our site

The post Seapilot 2star Norge 2014 appeared first on BLUR.

Pantaenius Bohusracet 2014

$
0
0

bhr14-blur-7

Ännu ett Bohusrace. Sjätte i ordningen för mig. När jag seglade första gången 2008 så var vi 12 båtar på linjen. Nu var var vi 167 startande (182 anmälda). Otroligt. Foto: Gunnar Sedén.

Efter årets race kan vi också konstatera att vi har fått fart på nya Blur!

Det tog tre år att få fart på Novan. Det tog tre år att få fart på J/109 (då vann vi Skagen Race, Kerteminde Big Boat och Göteborg Offshore Race). Och det tog tre år med J/111. I år har vi spikat klassen i både Færderseilasen och Bohusracet. Sjukt kul!

bhr14maps-1

Start i mycket lätt vind. Fock, code, gennaker, code och tillbaks till fock igen innan man var vid bron. Farr 30 Ms Freckles drog så klart iväg i sitt favoritföre. Även Centerline 40 fick till det och sedan var det vi. Även Xp-38 Blues kom farandes invid strandkanten på norra sidan.

bhr14maps-2

Till sist kom det lite puffar som man kunde kryssa i. Redan här kom vi i kapp båtar ur starten före. Fortfarande Ms Freckles och Blues före, men Centerline kunde inte hänga med när de försökte kryssa med sin code.

bhr14maps-3

Korta perioder blåste det 6-7 m/s och då gällde det att få ut så mycket som möjligt. När det stod lite vind så kom de större båtarna tuffande bakifrån: X-50 Jokerman, Arcona 410 DAD UK Syversen, X-46 Rikitin.

bhr14maps-4

Fortsatt knepigt med stora variationer i både styrka och riktning.

bhr14maps-5

bhr14maps-6

Det riktigt stora vridet gick från SSO till SSW och här låg vi på rätt sida.

bhr14maps-7

bhr14maps-8

bhr14maps-9

Slitsam kryss söderut. Inte minst mentalt. Vi hade mycket svårt att hänga med UK Syversen och Rikitin, men det är ju så det skall vara. Men det känns ändå jobbigt då man vet att man måste segla ikapp dem någonstans. Och just nu ökade bara avståndet.

bhr14maps-10

Norr om Galterön så kom vi ikapp några av de snabbare båtarna i klassen före. Arcona 340 med Magnus Lundgren & Urban Lagnéus är ju alltid bra med så det var kul att se dem.

bhr14maps-11

Vid Stenungsund hade vi en svår transition. Vinden skulle gå på SO, men samtidigt låg ett stort moln västerut som gav mer tryck. Vi fastnade en stund men vi kom ur det hela med blotta förskräckelsen. Båtarna bakom kom ikapp lite men när det fyllde på från SO så kunde vi rycka lite igen.

bhr14maps-12

Som vanligt svårt under Tjörn-broarna. Eftersom det stod vind så valde vi att segla konservativt och gå väst om Brattön. Det stod mer tryck närmare Sverige, men det skulle kosta mycket distans. En Farr 30 och Blues valde denna väg och såg heta ut ett tag…

bhr14-blur-1

Men vinden fyllde på vid Höviksnäs och vi kunde sträcka söderut. Nu ryckte vi rejält på de båtar som gått österut.

bhr14maps-13

Det var här totalsegraren Luffe 40MH Olisabeth hade gjort sitt ryck. De hade gått i Källöbron och mött ostlig vind som gjorde att de kunde halvvinda hela vägen ner till Hätteberget. Man var en timme (!!!) före nästa båt i sin klass, så det var ett klipp som lönade sig. Tyvärr fanns det inte kvar när vi kom…

bhr14maps-14

Bra resa söderut där vi körde code 0 med bra tryck i den lätta vinden. Även här körde vi konservativt med fokus på kortaste vägen. Några andra båtar valde att skära österut för att kunna sätta spinnaker, men vår bedömning var att det både var längre väg men det fanns också risk att det skulle bli en platt läns ut mot Hätteberget om det fortsatte att vrida.

bhr14maps-15

Vid Kärrsön kunde vi sätta vår stora länsgennaker och passerade ett antal båtar som låg i lätt vind vid St Dyrön. Nu var vi ikapp X-46 Rikitin igen. Gött. Vi gjorde en ansats att gå söder om Åstol, men det blev för brant. I ställer gick vi på fart så länge vi vågade med A2…

bhr14maps-16

För att sedan byta till code och sikta på Hätteberget. Inte helt optimalt då det var ganska mycket ström, men vi kunde maximera farten i båten genom att köra spinn i den lättare vinden och sedan code när det blåste mer på Fjorden. Här passerade vi Ms Freckles och ett antal andra båtar.

Eftersom kryssen ut kanske var vår svagaste bog, så var vi nöjda med resultatet. 20-25 minuter efter Ms Freckles och UK Syversen mar klart godkänt.

1 Albin Alpha  Ulf Danielsson & Magnus Andrèn 00:00:00 1.092 1
2 International 806  Emma Pakki & Carl Matz  00:05:26 1.088 1
3 Accent Oskar Hans Oskarsson & Kar-Melker Oskarsson  00:12:19 1.027 1
4 Farr30 Ms Freckles Lena Boymo-Having & Eivind Boymo-Malm  11:12:40 1.332 5
5 Arcona 410 UK Syversen Anders Nordström & Jussi Santonen  11:13:19 1.363 5
6 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell  11:20:39 1.314 5
7 R6 CR Lars-Ove Swedenfeldt & Mats Wilhelmsson 11:23:49 1.159 2
8 XP38 Snubbler Jan Svernhage & Björn Svernhage 11:24:19 1.316 5
9 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen 11:35:39 1.383 5
10 First 36.7 Lars-Gunnar Gydemo & Jörgen Wurtz 11:43:54 1.266 4

bhr14maps-17

Norrut höll vi oss på rhumbline. Fin segling med stora gennakern och vi passerade många mindre båtar som såg ut att ligga still. Lite mat & sova 20 minuter kändes lyxigt då jag mådde sådär. Jag hade struntat i mitt eget råd att äta för Åstol (det kom något segelskifte emellan) och fick i mig mat alldeles för sent.

Strax söder om Smögen vred det emot och vi bytte till code igen. Borde man räkna hur många segelbyten man gör?

bhr14maps-18

Approachen till Fjällbaka är alltid klurig. Raka spåret genom skären med risken att komma för nära land, eller åka med strömmen lite längre ut för att göra en sen approach med lite mer vind? Vi valde en kombination där vi kom in lite senare för att gena genom gruset sista biten. Tyvärr med lite mindre vind.

bhr14maps-19

I år bler rundningen av Valön extra stökig. Approach med code gick mycket bra, men sedan vred det emot och lättade ut. Att få lägga två korta slag för att komma runt kändes som ett stort nederlag. Men sedan var det bara ut med coden igen och börja gasa på.

1 Farr 30 Ms Freckles Lena Boymo-Having & Eivind Boymo-Malm 18:50:52 1.332 5
2 XP38 Snubbler Jan Svernhage & Björn Svernhage 19:10:11 1.316 5
3 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell  19:13:42 1.314 5
4 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen 19:16:11 1.383 5
5 Dehler 39 sq Endurance Sebastian Carlund & Stefan Johansson 19:18:05 1.316 4

bhr14maps-20

Vår “specialväg” som vi hittade för ett par år sedan verkar nu vara standard och 90% av båtarna går denna. Det enda som var svårt här var att det var lätt att fastna på mindre båtar som satte en ära i att sätta stopp för oss som går lite snabbare. Men med code eller stora gennakern så försökte vi oftast gasa om i lä.

bhr14maps-21

bhr14maps-22

bhr14-blur-2

Sedan ut på motorvägen igen. Code norrut med TWA 100-110. De flesta spinnakerbåtar kunde bära, men vi var snabbare och behövde inte kämpa lika mycket. Precis som förra året så hade vi en bra fight med Luffe 40 Olisabeth som vi alltid har lika svårt att dra ifrån. Till sist gick det.

bhr14maps-23

bhr14maps-24

Trixig kryss in mot Strömstad. Vridigt och svårt att hitta trycket.

bhr14-blur-3

Vi hann både tappa Rikitin och hämta in dem igen. Nu var det bara X-50 Jokerman före i spåret.

bhr14-blur-4

Vi seglade också om bröderna Victorin i Smaragd. Sam tog bilderna på oss i Strömstad.

Vi hade samma situation förra året, fast då var det Class 40 Solo som var före. Det är speciellt att inte ha några båtar att segla mot utan bara gå på rundningsrapporterna. Det kräver lite mer ren psykiskt att driva sig själv mot klockan trots att man är ganska trött och det är långt kvar.

Nu låg vi bara 10 minuter efter Farren, Snubbler och troligtvis UK Syversen som vi följde på AIS. Det är inte alls mycket…

1 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell 24:04:05 1.314 5
2 Farr 30 Ms Freckles Lena Boymo-Having & Eivind Boymo-Malm  24:05:13 1.332 5
3 XP-38 Snubbler Jan Svernhage & Björn Svernhage  24:06:17 1.316 5
4 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen 24:14:55 1.383 5
5 Cheetah 30  Mikael Vesala & Björn Gadd 24:25:26 1.331 5

bhr14-blur-5

bhr14-blur-6

bhr14maps-25

Ännu en svår transition. Precis när vi bespetsat oss på en fin undanvind mot Trestenerna, så kommer ett jättestort motvrid. Ner med spinnakern och upp med focken. Man tycker att man tappar hur mycket som helst i manövern, men när man vänder sig om så visar det sig att alla andra har tappat minst lika mycket.

Här verkade det också hända någonting med båtarna som låg kvar inne vid Strömstad som fick vänta länge på den nya vinden?

bhr14maps-26

Rundningen av Tresteinerna är alltid speciell. Dels bär det av hemåt. Och nu börjar det oftast bli klart vilka som är med i topp.

1 Arcona 410 UK Syversen Anders Nordström & Jussi Santonen 26:04:43 1.363 5
2 Farr30 Ms Freckles Lena Boymo-Having & Eivind Boymo-Malm 26:17:05 1.332 5
3 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell  26:19:26 1.314 5
4 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen  26:20:46 1.383 5
5 XP38 Snubbler Jan Svernhage & Björn Svernhage 26:21:50 1.316 5

15 minuter efter UK Syversen och i stort sett lika med Farr, HP och Snubbler. Tajt!

Vad vi visste var att fglera av båtarna valt att gå på en nedbantad garderob för att få enkel hantering men också ett lågt mätetal. Vi hade valt den motsatta strategin och tagit straffet i SRS för att kunna ha segel som passade i alla förhållanden. Och kunde vi utnyttja detta maximalt på vägen söderut så visste vi att vi skulle kunna hämta in försprånget.

Rätt beslut här är att köra 100%, göra alla byten, satsa allt. Vila kan man göra efter målgång.

bhr14maps-27

Xp-50 Jokerman valde att gå väster om Koster. Det var säkert ett bra vägval, men med hög risk. Vi har förlorat en pallplats på att göra det en gång. Nu ville vi fortsätta att segla konservativt.

Att segla tillbaka samma väg hade inneburit en halvvind med fock. Genom att gå söderut först med en slörspinnaker (A5) och sedan köra code så maximerade vi de vinklar där vi är riktigt snabba. Eftersom spinnakern skulle upp igen plockade vi den i förluckan (den lilla böjen på spåret).

Här ryckte vi mycket på Rikitin, UK Syversen och Olisabeth. Skönt.

Över Kosterfjorden körde vi A5 gennaker innan vi fick byta till code igen strax innan Ulsholmskalv.

1 Dominant 105 Lady Godiva Anders Dahlsjö & Henrik Persson  27:38:04 1.242 3
2 diva 35 swe 400 Jan Knute & Hans Andersson  27:51:50 1.243 3
3 Arcona 410 Uk Syversen Anders Nordström & Jussi Santonen 30:07:20 1.363 5
4 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen  30:10:21 1.383 5
5 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell 30:13:19 1.314 5

De två första var ju uppenbara felrapporteringar, men nu hade vi bara 3 minuter upp till UK Syversen. WOW! Detta funkade verkligen! NU var det bara att köra på i samma stil!

bhr14maps-28

Söderut finns inte så många vägval. Man vill köra raka vägen mellan öarna för att undvika motströmmen, men vi orkade inte riktigt gå så högt med spinnakern. Vi hamnade ett steg längre ut vilket inte var nån stor grej då UK Syversen hamnade ännu längre ut med sin spinnaker.

bhr14-blur-8

Stilstude med den lite mindre slörspinnakern. Tack till Gunnar Sedén som var ute i motorbåt och tog bilderna.

bhr14-blur-9

bhr14-blur-10

Byte till code i 15 minuter och tillbaka till A5 för rundningen av Mjölskärsfyr (Soteskären). Pust! Men allt jobb verkade löna sig då vi nu var 5 minuter före UK.

1 First 40.7 Oscar Langenius & Niklas Engstrand 19:52:36 1.34 5
2 J/111 Blur Peter Gustafsson & Pelle Pedersen 33:12:54 1.383 5
3 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson & Pelle Lindell 33:13:20 1.314 5
4 Arcona 410 UK Syversen Anders Nordström & Jussi Santonen 33:18:09 1.363 5
5 XP38 Snubbler Jan Svernhage & Björn Svernhage 33:21:38 1.316 5

bhr14-blur-11

Sista biten blev en kort kryss in till Smögen, där endast X-50 Jokerman väntade på oss. Nu var frågan om det räckte mot de andra båtarna?

Och det gjorde det!!! Tyvärr så visade det sig att Olisabeth i klass 4 knep totalsegern. Hon var en timme före nästa båt i sin klass efter klippet vid Stenungsund. Just då var vi grymt besvikna efter vi ju lett i sista runningsrapporten (Olisabeth hade inte rapporterat under racet).

Så här i efterhand så hade vi gjort vad vi kunnat. Vi vann klassen och vi kan inte göra någonting åt vad som händer i andra klasser som seglar i andra förhållanden. Stort grattis till Olisabeth!

1 J/111 Blur Peter Gustafsson Pelle Pedersen 1,383 34:04:04
2 HP 1030 Lava Gull Lars-Bertil Gustafsson Pelle Lindell 1,314 00:03:49
3 XP38 Snubbler Jan Svernhage Björn Svernhage 1,316 00:10:26
4 Arcona 410 DAD Sportswear Anders Nordström Jussi Santonen 1,363 00:11:26
5 Farr30 Mrs Freckles Lena Boymo-Having Eivind Boymo-Malm 1,332 00:14:54
6 Bavaria 38 Match Movon Lars Sparrmark Mattias Gunnarsson 1,31 00:17:20
7 Cheetah 30 Cheetah Mikael Vesala Björn Gadd 1,331 00:24:40
8 Comet 41 Sport Awesome Lars J Sørbo Jan Petter Gamborg 1,34 00:45:44
9 Luffe 4004 Niki Felix Hultèn Henrik Ottosson 1,332 00:46:33
10 XP 38 BlueS Hans Johansson Ronny Carlsson 1,342 01:04:30
11 Farr 30 Estelle Christofer Olsson Gunnar Olsson 1,35 01:20:31
12 X-46 Rikitin Mikael Bäckström Johan Bäckström 1,418 01:29:34
13 X-50 Jokerman Per Ottar Skaaret Öivin BrudevollX-50 1,497 01:33:31
14 Dehler 39 SQ Sjöglans Sture Smith Dan Hammar 1,325 01:41:09
15 dehler 39 catleya Dennis olsson Olof holmqvist 1,301 01:53:49
17 Dufour 36 Performance swetre Tord Björkquist Ann-Kristin Svanberg 1,312 02:01:39
18 First 40.7 Flyer Hans Arthurson Göran Eriksson 1,317 02:02:33
19 First 40 Godevenner Elling Rishoff Øyvind Rishoff 1,391 02:03:57
20 Arcona 400 Vitesse Staffan Lennmalm Roger Wallhult 1,335 02:06:37
21 first 40.7 fru puff Oscar Langenius Niklas Engstrand 1,317 02:15:29
22 Dehler 39 sq Endurance Sebastian Carlund Stefan Johansson 1,316 02:21:53
23 Centerline 40 Blåeld Thord Lyrstrand Thomas Ohlsson 1,383 02:24:06
24 First 44,7 New Excuse Morten Harlem Jan Pedersen 1,403 02:26:46
25 Banner 41 Sport Banne Mej Nils Sellbom Johan Bexell 1,317 02:43:04
26 Arcona 410 ? Andreas Landahl Anders Eriksson 1,372 02:57:02
27 X 412 Ayaka Bengt-Olof Petersen Louise Petersen 1,302 03:05:47
28 Dehler 39 JV Amanou Peter Johansson Lars Hedberg 1,31 03:07:30
29 Arcona 460 Aquavit Eric Larsson Martin Larsson 1,413 05:44:04
DNS/DNF Dehler 39JV CISCO Göran Hanson Magnus Hanson 1,311
DNS/DNF Kracer 40 Bjørn Forslund Alf Magne Andersen 1,327
DNS/DNF Elan 410 Alice Björn Gerstädt Adrian Gerstädt 1,378

Alla resultat här.

bhr14-blur-12

Som så ofta är hemseglingen det bästa av alltihop. Perfekta förhållanden, sol och en toppfart på 17 knop. Nu kan man med gott sambete förtöja båten ett par dagar.

bhr14-blur-13

Snubbler under hemseglingen.

The post Pantaenius Bohusracet 2014 appeared first on BLUR.


Hermanö Runt 2014

$
0
0

hr14blog-6

Årets Hermanö Runt avgjordes som vanligt i kanonväder. Jag vet inte vad det är, men på något sätt så är det alltid fina förhållande när man skall segla runt Hermanö. Det var utlovat 7-8 m/s SSO, avtagande under dagen vilket väl talade för de mindre båtarna. Det avtog dock ganska tidigt, så de 5-6 m/s som tävlingsledningen gissade på stämde ganska väl.

62 båtar kom till start, och 60 av dessa startade före oss. Enbart Sinergia 40 hade högre SRS.

hr14blog-10

Kul med lite nya båtar på kusten. Peter Lundgren, som tidigare seglade Farr 30, dök upp i sin helt nya Sun Fast 3600. Såg fin ut, men det kommer att ta ett tag innan man är up to speed.

Vi gick 12:42, strax bakom en klunga med IMX-40 Gertrud, Arcona 410 UK Syversen och First 40 La Veuve Noire. En bra start grorde att vi nästan direkt hamnade i deras skitvind. Avtagande vind gjorde kryssen ut ganska smärsam för oss. Sedan vattenlinjeåka ut till pricken. Här handlade det bara om att inte tappa något mot de större båtarna.

Efter rundning var det äntligen dags att hissa gennakern. Bra snack ombord och vi plockade de byar som fanns.

hr14blog-14

I första gippen plockade vi First 40 och vid nästa rundning var vi i kapp Gertrud och kunde också passera dem. Nu kändes det lite bättre. I alla fall tills det trånga leden upp mot Gullholmen…

hr14blog-5

Många båtar att passera, öar, prickar och mötande trafik. Det är inte ofta man kan köra sina snabba vinklar med gennakern. Men vi kämpade på och lyckades plocka UK Syversen och ta in rejält på båtarna framför. Xp 38 Blues höll avståndet men de andra båtarna med SRS >1.30 började vi få koll på…

En kul story är att vi mötte en Holländsk Dehler som entusiastisk hejade på oss när vi passerade. Fick sedan både en förklaring och några bra bilder (bland annat den ovan).

Hello Peter,

We are from the Netherlands and have been following your blog and especially your Youtube movies from all the races with your J-111 and other boats closely. I have to say that me and my little brother are huge fans and when we decided to go to Sweden for the summer holidays with our boat, a Dehler 36 (Midnight NED 8085), we never could have guessed that we would see you guys racing. But this did happen yesterday when you guys competed in the Hermanö Runt, which caused us to make a small cheer when you passed us ;-).

Next to this we also took some pictures of you and the fleet, I hope you like them. Please continue with your great blog and movies! Although more posts in English would be nice :-) (for now Google translate is my friend haha)

I could not include all the pictures, because the WIFI here in Marstrand is not really good. I will upload them later when I have a better internet connection.

Kind regards from some Dutch fans,

Friso de Jong

PS.
Me and my little brother have almost convinced my dad to trade our Dehler for a J-111, so please post more high speed sailing clips! Also of some upwind sailing in heavy weather and chop, what speeds and angles do you get?

hr14blog-18

Det är inte varje dag man blir uppvaktad med dragspel och skönsång. Men så fyller man ju inte år så ofta heller…

Strax innan Gullholmen blev jag lite nervös för närkampen med UK Syversen och vi trodde vi skulle få större ytor österut vid färjeläget. Tyvärr var trycket sämre och vi fick en tajt vinkel tillbaka. Tappade 50-100 meter på detta… Skit också.

OK rundning och sedan en ganska tråkig sträckbog ut i havet. Att vara 36 fot när alla andra är 40-42 är inte så kul när man kan släppa lite i skoten. Här rann UK Syversen iväg och Gertrud kom tillbaka och seglade om oss.

hr14blog-20

Eftersom det strömmade norrut så ville man in till land efter rundning. Bara att “följa John”. Några provade ett slag ut i havet men det straffade sig direkt).

hr14blog-22

Efter en ganska tråkig halvvind från Måseskär så fick vi sätta igen vid pricken.

hr14blog-23

Det är kul när alla båtar mäts på sista benet. Och när första båten i respektive klass (Scampi, Dominant 105 och Xp 38) går i mål samtidigt så har man räknat ganska rätt. Sedan är det så klart klurigt att försöka komma om båtar som gör allt de kan för att stoppa en…

hr14blog-24

Men har man lite tud så dundrar små grupperingar iväg i sina egna små luffningsdueller. Det är bara att tacka och ta emot.

hr14blog-25

Här stod det väl ganska klart att vi inte skulle hinna ikapp båtarna framför. Fick fi ge oss för Blues, UK, Zlatan och ett par stora båtar till. Det kändes ganska rimligt med tanke på kombinationen av plattläns i Hermanö ränna och massor av sträckbogar. Då skall vi inte ha en chans… Men vi var happy med vår prestation och det riktiga racet skulle ju ändå avgöras senare på kvällen.

Hela resultatlistan finns här.

hr14blog-26

En augustikväll på Käringön är svårslaget.

hr14blog-1

hr14blog-2

hr14blog-3

hr14blog-7

hr14blog-8

hr14blog-9

hr14blog-11

hr14blog-12

hr14blog-13

hr14blog-15

hr14blog-16

hr14blog-17

hr14blog-19

hr14blog-21

More from our site

The post Hermanö Runt 2014 appeared first on BLUR.

Solo mellan broarna 2014

$
0
0

Jag vet inte vad det är, men söndagen efter Tjörn Runt bjuder ofta på busväder. Detta i kombination med att alla står i baren på Kookaburra 02:00 gör att ganska många hoppar av i sista stund.

I år var prognosen SSV 8-10 m/s avtagande under dagen. Viva visade 12-14 m/s på Mittholmarna på morgonen och regnet öste ner. Man hade ju kunnat tänka sig att ligga kvar i bingen i stället…

Men jag ville också se hur jag kunde hantera båten solo i lite vind inför Silverrudder Challenge (solo runt Fyn i september) och det kändes bra att göra det under kontrollerade former.

Tog in ett rev på storen och även på den nya shorthandedfocken. Skulle bli mycket intressant att se hur den fungerade. Allt tar längre tid när man är själv, så jag missade starten med ett par minuter. Inte alls lika petigt när man är solo – även Wasa 55 och Pogo var sena.

Lättare kryss väster om Brattön och ner längs Tjörn. Med lite motström så var det klassisk Tjörn Runt-taktik som gällde. Vid Höviksnäs så kom vinden och låg stadigt runt 7-9 m/s med en del körare på 10-11. Segelsättningen funkade perfekt ner till 6 m/s då man började känna att kraften försvann. Sweetspot i 8-9 och helt ok i 11. Sedan skall nog det andra revet i storen in.

solombr14

Bra kryss ner förbi Wallhamn. Offensiva vägval precis som om det varit vilket race som helst. Cheetah 30 följde mig, men Wasa 55 och Pogo körde mycket längre österut. Bytte sedan sida vid Kärrsön men hamnade på fel sida om ett vrid mot väst… Ouch… men de andra låg fortfarande på eller vänster om mitten så det var väl ok.

Ut mot Rönnäng blev sjön grövre och det kom mer vind. 11 m/s stadigt ett tag. Jag funderade på Rönnäng, men ville inte ta risken att behöva kryssa där inne. Passerade Tjörnekalv och tog sikte på Eggskär. Det fick bli yttre leden då jag inte tänkte broacha omkring inne i de smala sunden.

solombr14b

På rakan upp mot Kyrkesund kunde jag slå ut revet i storen. Funderade lite på gennaker, men det finns inga utrymmen i sida om nåt skulle gå fel. Det gick ganska bra ändå.

Stigfjorden blev också utan gennaker. Tidvis var det perfekta förhållanden, men sedan motade det 20 grader och ökade rejält. Bättre att köra safe.

Sista sträckan in mot bron blev lätt kryss i motvind. Tog en evighet. Men det räckte för att vara före de andra båtarna även på korrigerat.

1 J/111 Blur, Peter Gustafsson 1,386 04:23:00 06:04:31
2 Wasa 55, Bo Cederlöf 1,27 04:48:00 06:05:46
3 Cheetah.30, Mikael Vesala 1,331 04:38:55 06:11:14
4 Starbåt 7311, Staffan Cederlöf 1,134 05:43:00 06:28:58
5 Pogo 8.50, Pelle Lindell 1,176 05:34:10 06:32:59
A22 Finiekette, Leif Caspersson 1,103 DNS
Compis 28 Ronja3, Gustav Gabinus 1,057 DNS
Ohlsson 29 75-, Hannes Jernmark 1,057 DNS
Banner 28 R Azur, Michael Assarsson 1,172 DNS
Seascape 27 Båtagent, Anders Hultman 1,235 DNS
Dehler 35 Aurora, Mats Andersson 1,256 DNS
HP 1030 HorsePower, Andreas Samuelsson 1,259 DNS
Luffe 40.04, Josephine, Gunnar Ödman 1,323 DNS

Jag är mest nöjd med kryssen ut. Bra balans och fart i båten. Och mentalt drev jag båten fullt trots att det brallade på rejält.

Efter målgång ville jag få hem båten till Långedrag. Så det blev samma dryga kryss på Hakefjorden en gång till… väl ute på Marstrandsfjorden blåste det stadigt 12 m/s och då var man ganska trött på det. Men när vi ändå var i race-mode kunde man lika gärna köra på hela vägen hem. Och sedan lättade det faktiskt lite. Men det blev ett hyfsat träningspass…

Sammanfattningsvis är det inte alls så svårt att segla själv. Även i en sportig båt i lite tuffare väder. Det kräver ordning på grejorna – om massa saker går sönder är det inte lika kul – och bra framförhållning.

Alla borde prova på att segla solo. Man måste ju inte börja när det blåser… Det är grymt kul och en väldigt speciell känsla att inte kunna förlita sig på någon annan.

More from our site

The post Solo mellan broarna 2014 appeared first on BLUR.

Tjörn Runt 2014

$
0
0

Bättre sent än aldrig. Här kommer en kort rapport från vårt Tjörn Runt.

Även i år hade vi värmt upp med en kryss ut genom Stigfjorden redan på torsdagskvällen tillsammans med Xp-38 Blues. Det är alltid skönt att få lite känsla för denna kritiska etapp innan det blir allvar.

På lördagsmorgonen så blåste det nästan inget alls, men det var utlovat ökande vind. Vi testade lite vinklar med vår code 0, men det stod snabbt klart att det skulle bli en ren kryss ut genom fjorden.

Vi valde att starta på sydsidan av den ganska korta linjen och kom iväg bra. Vi kunde ganska snabbt skala av oss de båtar som var med och segla i fri vind. På laget till babord såg vi ut att passera de flesta utom de riktigt stora båtarna. Vi ville till höger, och hade ett bra spår tille sen av First 40-orna slog rakt i näsan. Vi hamnade då på ett mellanspår mitt i banan där vi inte riktigt kunde segla vårt eget race.

Det är många snabba, lite större båtar, som man måste brottas med. Framför allt First 40 och Arcona 410, där vi har svårt att hänga med när vinden fyller på. Även Finn Flyer 36 Zlatan hade grym speed på denna första kryss.

Vid kraftledningarna hade vi tappat en del, framförallt till de två snabbaste First 40:orna, men hade ändå kontakt.

j111-blur-tr14-1

Kryssen ner nod Dynan och Punten blev mycket mer taktisk än förra året. Normalt står stark nordgående ström som gör att man vill in bakom Pater Noster-skären. Men i år var skiften viktigare än strömmen och vi kunde hämta in lite på båtarna framför samtidigt som vi ryckte på J/111 Dacapo.

j111-blur-tr14-2

Sedan en brant slör in mot Skallens fyr och rundningsmärket där.

j111-blur-tr14-3

Vi satte en lite planare slörspinnaker och kunde lätt ta spinnakerbåtarna i lovart.

j111-blur-tr14-4

Hyfsat peel till stora länsgennakern?

j111-blur-tr14-5

Från Åstol och in blev det ren plattläns med ganska många gippar. Vi seglade bra på det tryck som låg lite väster om rhumbline men hade mycket svårt att hämta in avståndet.

Vi slutade till sist 7:a av 27 startande i startgruppen vilket få anses ok på en kryss/länsbana i mellanvind. Bra seglat av de fyra första båtarna som var i en klass för sig.

1 Erik Krister First 40 1.379 07:55:06
2 Ola Sandell First 40 1.386 07:55:55
3 Anders Nordström Arcona 410 1.378 07:58:09
4 Bengt Falkenberg First 40 1.388 08:00:48
5 Lars Wikander Finn Flyer 36 1.344 08:05:17
6 Magnus Hansson IMX 40 1.375 08:06:02
7 Peter Gustafsson J/111 1.386 08:06:25
8 Christian von Trepka GP42 1.538 08:06:28
9 Pär Larsson First 40 1.381 08:06:45
10 Heje Jørgen J-111 1.375 08:10:33

Alla resultat här.

More from our site

The post Tjörn Runt 2014 appeared first on BLUR.

Silverrudder Challenge | taktikhjälp

$
0
0

Om 10 dagar är det dags för Silverrudder Challenge. Solo runt Fyn.

Att segla 140 distans solo i september erbjuder ju en del utmaningar i sig själv. Att göra det runt Fyn, där jag faktiskt aldrig kappseglat, är ju en annan.

Det är trångt, strömt och det finns säkert massa bra tips från er läsare som seglar Fyn Runt eller har koll på vattnen.

01-svendborg

Starten går inne I Svendborg och troligtvis seglar man moturs, dvs österut. I går stod det nästan 2 knop östgående ström. Vad skall man räkna med för förhållanden? Stämmer korten så att man vågar segla ut till 3 meternskurvan?

Update: här finns en strömtabell för Svendborg:

svendborg_current

Här är tips-filmen från arrangören:

02-svendutl

Antar att samma strategi gäller ut genom hela sundet?

03-langeland

Norrut innaför Langeland ser det långsmalt ut, men det är faktiskt ganska brett. Vad säger “local knowledge”?

04-langepassage

Närmaste vägen över grundflaket är utprickat. Är det denna som gäller?

05-storabalt

Masten är 18 meter så jag kan inte gå under Västerbron. Närmaste vägen är då under första möjliga spann i den stora bron. Ganska strömt här med.

Finns det strömprognoser som stämmer?

06-northofbridge

Här ser det ganska straight/forward ut?

07-turningwest

Så nära man vågar?

08-northside

Också pang på rödbetan. Här kanske man hinner vila lite? Inte så mycket fartyg och fältet har glesat ur?

09-aebleo

Sä nära man vågar igen?

10-lillabalt1

Nu börjar det bli klurigt. Lilla bält. Normalt har man motström? Det talas om fiskeredskap?

11-lillabalt2

Här är det kolsvart och motström? Tydligen

12-lillabalt3

Här är två etapper som ser ganska straight forward ut? Gissar att man börjar bli lite trött vid det här laget.

13-lillabalt4

14-southside

Trångt igen. Skall man hoppas på undanvind, eller är navigationen lite för tajt för att kunna köra fullt? Några idéer om ström/taktik?

15-finalstretch

Målraka. Säkert massor av ström och helt slutkörd.

The post Silverrudder Challenge | taktikhjälp appeared first on BLUR.

Dags att spana väder inför Silverrudder

$
0
0

trainrouting

På väg med tåg till Svendborg och Silverrudder Challenge.

Gott om tid för att kunna vila lite extra i morgon. Allt är klart, så att-göra-listan är nästan tom. Det senaste stressmomentet var att batterierna i NKE-fjärrkontrollen var på väg att ta slut, vilket ledde till att båten ställde sig i vindögat när den tappade kontakted då och då. Ganska dåligt på spinnakerbogar :-) Men nu har den varit i Frankrike och är som ny.

Det börjar också bli dags att titta på vädret.

De flesta modeller verkar nu vara överens om att det blir östligt på fredag, alltså undanvindsstart i 4-5 m/s. Då borde man hinna upp till Lilla Bält under sen eftermiddag och att det står vind under kryssen igenom sundet. Sedan ser det ut att bli en lätt kryss i avtagande vind på nordsidan av Fyn.

Sedan går modellerna isär. Alla tror på lätta vindar, men några tror att det kan dö helt och vrida rejält. Kan bli en lång lördag på havet innanför Langeland.

Det blir svårt att slå rekordet på 19:20:27 men jag och båten trivs ganska bra under dessa förhållanden.

Man kan följa några andra båtar här: Banner 28 SWE54 Azur och Cheetah 30.

The post Dags att spana väder inför Silverrudder appeared first on BLUR.

Viewing all 87 articles
Browse latest View live